wyznacz wspolczynniki a,b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ani2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 sty 2008, o 22:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 2 razy

wyznacz wspolczynniki a,b

Post autor: ani2 »

Wyznacz współczynniki a,b tak aby\(\displaystyle{ W(x) F(x)=H(x)}\) jeśli:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{2}+3x+2}\)
\(\displaystyle{ F(x)=ax+b}\)
\(\displaystyle{ H(x)=2x^{3}+3x^2-5x-6}\)
Ostatnio zmieniony 14 sty 2008, o 22:25 przez ani2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

wyznacz wspolczynniki a,b

Post autor: Piotrek89 »

\(\displaystyle{ (x^{2}+3x+2)(ax+b)=ax^{3}+(3a+b)x^{2}+(3b+2a)x+2b}\)

\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ b=-3}\)
ani2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 sty 2008, o 22:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 2 razy

wyznacz wspolczynniki a,b

Post autor: ani2 »

a moglbys wytlumaczyc dokladniej jak to zrobiles?? z gory dziekuje
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

wyznacz wspolczynniki a,b

Post autor: Szemek »

Żeby dwa wielomiany były sobie równe, to współczynniki przy odpowiednich potęgach muszą być równe.


można też podzielić
\(\displaystyle{ H(x):W(x)=F(x)}\)
ani2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 sty 2008, o 22:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 2 razy

wyznacz wspolczynniki a,b

Post autor: ani2 »

dziekuje bardzo,juz wiem o co chodzi.pozdrawiam
ODPOWIEDZ