Zad.
Wyznacz a oraz b tak, aby wielomiany W i V byly rowne gdy
\(\displaystyle{ W(x) = x ^{3} + (a + b)x^{2} + 7x -5,
V(x) = x^{3} + 8x^{2} - (a - 2b)x - 5.}\)
Z gory wielkie dzieki
Wielomiany rowne
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Wielomiany rowne
do rozwiązanie układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=8 \\ -(a-2b)=7 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=8 \\ -a+2b=7 \end{cases}}\) dodaję stronami
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3b=15 \\ a+b=8 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=3 \\ b=5 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=8 \\ -(a-2b)=7 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=8 \\ -a+2b=7 \end{cases}}\) dodaję stronami
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3b=15 \\ a+b=8 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=3 \\ b=5 \end{cases}}\)