Nie wykonując dzielenia wyznacz resztę z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 232
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 1 raz
Nie wykonując dzielenia wyznacz resztę z dzielenia
Witam ! mam takie zadanie: Nie wykonując dzielenia wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez P(x) . Jak się do tego zabrać ?
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Nie wykonując dzielenia wyznacz resztę z dzielenia
może jakieś bardziej konkretne dane?
ale jeśli P(x) jest postaci \(\displaystyle{ (x-x_{1})}\)
to:
\(\displaystyle{ W(x_{1})=R}\)
ale jeśli P(x) jest postaci \(\displaystyle{ (x-x_{1})}\)
to:
\(\displaystyle{ W(x_{1})=R}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 232
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 1 raz
Nie wykonując dzielenia wyznacz resztę z dzielenia
Wszystko się zgadza, + dla Ciebie.
A coś takiego:
Znajdź współczynnik "c" wielomianu W(x) , wiedząc że reszta z dzielenia W(x) przez wielomian P(x) jest równa 5 ?
\(\displaystyle{ W(x)={x^4+2x^3+cx^2+7x+5}}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x+1}\)
A coś takiego:
Znajdź współczynnik "c" wielomianu W(x) , wiedząc że reszta z dzielenia W(x) przez wielomian P(x) jest równa 5 ?
\(\displaystyle{ W(x)={x^4+2x^3+cx^2+7x+5}}\)
\(\displaystyle{ P(x)=x+1}\)
Ostatnio zmieniony 13 sty 2008, o 19:52 przez ŚwIeRsZcZ, łącznie zmieniany 1 raz.