znajdz m takie aby wielomian miał pierwiastek trzykrotny :(
znajdz m takie aby wielomian miał pierwiastek trzykrotny :(
W(x)=2x^4-2x^3-6x^2+10x+m dla jakiego m wielomian W(x) ma pierwiastek trzykrotny....nie chodzi mi o rozwiazanie tego problemu a jedynie pokazanie drogi rozwiazania to m=-4...co do czego trzeba porównać itp...prosze o wędke a nie o rybe
-
- Użytkownik
- Posty: 264
- Rejestracja: 18 lis 2004, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 42 razy
znajdz m takie aby wielomian miał pierwiastek trzykrotny :(
Ja polecam jedną z dwóch metod:
1. przyrównanie wielomianu do wielomianiu 2(x-x1)^3(x-x2)
I wtedy odpowiednie współczynniki przyrównać przy x^3 x^2 x i wyraz wolny. Bardzo łatwo wyjdzie. Wchodzisz tutaj niestety czasami w tarapaty pierwiastków zespolonych i trzeba tłumaczyć, że każdy wielomian ma dokładnie n pierwiastków Z.
2.Sprawdzenie reszty z dzielenia przez wielomian (x-x1)^3 przyrównanie jej do zera i wyliczenia m. Typowa metoda licealna.
Mam nadzieję, że pomogłem:) Jeszcze jest jedna metoda z pochodnych, ale chyba w tym przypadku nie zadziała:)
1. przyrównanie wielomianu do wielomianiu 2(x-x1)^3(x-x2)
I wtedy odpowiednie współczynniki przyrównać przy x^3 x^2 x i wyraz wolny. Bardzo łatwo wyjdzie. Wchodzisz tutaj niestety czasami w tarapaty pierwiastków zespolonych i trzeba tłumaczyć, że każdy wielomian ma dokładnie n pierwiastków Z.
2.Sprawdzenie reszty z dzielenia przez wielomian (x-x1)^3 przyrównanie jej do zera i wyliczenia m. Typowa metoda licealna.
Mam nadzieję, że pomogłem:) Jeszcze jest jedna metoda z pochodnych, ale chyba w tym przypadku nie zadziała:)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 4 kwie 2005, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielcowo
znajdz m takie aby wielomian miał pierwiastek trzykrotny :(
2(x-x1)^3(x-x2)
mam jeszcze jedno pytanie ...co to jest to (x-x1)? x1 to jest miejsce zerowe czy co? jak sie oblicza to x1?
mam jeszcze jedno pytanie ...co to jest to (x-x1)? x1 to jest miejsce zerowe czy co? jak sie oblicza to x1?
-
- Użytkownik
- Posty: 264
- Rejestracja: 18 lis 2004, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 42 razy
znajdz m takie aby wielomian miał pierwiastek trzykrotny :(
Tak x1 to miejsce zerowe. x2 też:) Jak się oblicz. na przykład jakbyś miał zbadać równość wielomianów W(x) i F(x) to porównujesz współczynniki przy każdym x tzn. np. gdy masz
W(x)=a*x^4+b*x^3+u
F(x)=c*x^4+d*x^3+v
To W(x)=F(x)a=c i b=d i u=v
W(x)=a*x^4+b*x^3+u
F(x)=c*x^4+d*x^3+v
To W(x)=F(x)a=c i b=d i u=v
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 4 kwie 2005, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielcowo
znajdz m takie aby wielomian miał pierwiastek trzykrotny :(
2(x-x1)^3(x-x2)...trzeba przyrównać do tego wielomianu...to rozumiem ale z kad sie wziął ten 2(x-x1)^3(x-x2)? z kad sie wzieło w nim (x-x1)^3 rozumiem bo chodzi nam o to że pierwiastek musi być trzykrotny...(x-x2) też rozumiem bo to drugi pierwiastek pojedyńczy ..po ich wymnożeniu wychodzi wielomian stopnia 4 ...ale z kad sie wzięła ta 2 przed tym pierwszym pierwiastkiem ?!..czyżby pochodziła ona od tej dwójki przed oryginalnym wielomianem?(chodzi mi o tą 2 przed x^4 )...to łatwo to chyba nie oznacza tak zupełnie łatwo ...ale dziekuje ...zaczynam widzieć już droge ... ..ale zobaczymy czy sobie poradze ....
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
znajdz m takie aby wielomian miał pierwiastek trzykrotny :(
tak ... ta 2 wzięła się z tego pierwszego równania jako współczynnik przy najwyższej potędze ... skoro wielomiany mają być równe ...
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 4 kwie 2005, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kielcowo
znajdz m takie aby wielomian miał pierwiastek trzykrotny :(
dziekuje za wszystkie sugesie i sposoby rozwiazania...nareszcie doszedłem do rozwiazania sam (oczywiśie nie bez pomocy za ktorą dziękować dziekować dziekować dziekować ) ...a co to za sposób licealny? podzielic ten wielomian główny przez ten wielomian (x-x1)^3?...i co wtedy mi to da? reszta powinna sie równać zero?...co to za sposób z pochodnymi bo już troche umiem obliczać ....jeszcze raz dziekuje za pomoc i za poświecony czas ....ta wędka co ja na początku dostałem to sie obsłużyć na poczatku troche nie umiałem ) ale już ok dziekuje pozdrawiam
- bisz
- Użytkownik
- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
znajdz m takie aby wielomian miał pierwiastek trzykrotny :(
mozna bylo zrobic pochodna i sprawdzic gdzie i czy ma pierwiastki podwojne bylo by to w pu nkcie x=1 i wtedy m=-4