Miejsce zerowe wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
coder89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 173
Rejestracja: 10 gru 2007, o 19:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Miejsce zerowe wielomianu

Post autor: coder89 »

Witam.
Mam taki wielomian:
\(\displaystyle{ f(x) = -4 x^{3}+4x-8}\)

i jak policzyć w nim miejsce zerowe?? bo ani nie wiadomo przez co go podzielić ani nic... a musze naszkicować jego wykres (w programie mi wyszedł ze ma miejsce zerowe) ale ja chce na kartce to zrobić bez kompa.

Proszę o szybką pomoc. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
escargot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 477
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°N, 21°E
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 143 razy

Miejsce zerowe wielomianu

Post autor: escargot »

\(\displaystyle{ -4x^{3}-4x-8=-4(x^{3}+x+2)=-4(x^{3}-x+2x+2)=-4[x(x^{2}-1)+2(x+1]=-4[x(x+1)(x-1)+2(x+1)]=-4(x+1)(x^{2}-x+2)}\)
coder89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 173
Rejestracja: 10 gru 2007, o 19:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Miejsce zerowe wielomianu

Post autor: coder89 »

W tym problem że jest +4x a nie -4x
ODPOWIEDZ