Reszta z dzielenia wielomianów.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
tomo88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 27 paź 2007, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Okolice Tarnowa
Podziękował: 12 razy

Reszta z dzielenia wielomianów.

Post autor: tomo88 »

Mam problem z takim zadaniem:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x+2 wynosi 7 , a reszta z dzielemia tego wielomianu przez x-1 wynosi 1. Znajdź reszte z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian
(x+2)(x-1).

jesli ktos moze podac rozwiazanie zadania i tok rozumowania to wielkie dzieki:)


Pozdro
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Reszta z dzielenia wielomianów.

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ W(x)=Q_1(x)(x+2)+7 \\ W(x)=Q_2(x)(x-1)+1 \\ \\ W(x)=Q_3(x)(x+2)(x-1)+ax+b \\ \begin{cases} W(-2)=7 \\ W(1)=1 \end{cases} \\ \begin{cases} 7=a(-2)+b \\ 1=a+b \end{cases}}\)
Rozwiązując ostatni układ otrzymasz współczynniki szukanej reszty
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
Podziękował: 106 razy
Pomógł: 41 razy

Reszta z dzielenia wielomianów.

Post autor: MatizMac »

W(-2)=7
W(1)=1
poniewaz W(a), gdy x-a
W(x)=Q(x)*(x-a)+R
W(a)=Q(a)*(a-a)+R=0+R=R
ODPOWIEDZ