Parametr a i b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Kapol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 1 gru 2007, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TM
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 15 razy

Parametr a i b

Post autor: Kapol »

Dla jakich wartości parametru a,b wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)}\), jeśli:
a) \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-2x^{3}+ax^{2}-3x+b, P(x)=x^{2}-3x+3}\)
b) \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-3x^{3}+3x^{2}-ax+2, P(x)=x^{2}-3x+b}\)

Był inne przykłady podobnie do tego pierwszego i wystarczyło podstawić pod \(\displaystyle{ W(x)}\) jego pierwiastki i wychodził układ równań.

Ale \(\displaystyle{ \Delta}\) równania \(\displaystyle{ x^{2}-3x+3}\) jest mniejsza od 0 więc wydaje mi się że żaden a,b nie spełnia warunku, lecz w odpowiedziach jest inaczej. Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
escargot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 477
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°N, 21°E
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 143 razy

Parametr a i b

Post autor: escargot »

Podziel sobie wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ P(x)}\) pisemnie. Jak dostaniesz resztę to dopasuj współczynniki tak aby otrzymana reszta była wielomianem zerowym.

Może sposób nie najkrótsz ale zawsze skuteczny.
Kapol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 1 gru 2007, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TM
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 15 razy

Parametr a i b

Post autor: Kapol »

Wielki dzięki za uniwersalny sposób
ODPOWIEDZ