rozłóż na czynnkiki wielomiany

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
przemekowcz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 sty 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 2 razy

rozłóż na czynnkiki wielomiany

Post autor: przemekowcz »

mam problem nie mogę sobie poradzić z przykładami:

1) W(x)=x^4+4x^2-5
2) W(x)=x^4-18x^2+81

Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

rozłóż na czynnkiki wielomiany

Post autor: Piotrek89 »

\(\displaystyle{ x^{2}=t}\) załatwi tutaj sprawę
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

rozłóż na czynnkiki wielomiany

Post autor: mol_ksiazkowy »

ad a \(\displaystyle{ (x^2+5)(x^2-1)}\)
ad b \(\displaystyle{ (x^2-9)^2}\)
przemekowcz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 sty 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 2 razy

rozłóż na czynnkiki wielomiany

Post autor: przemekowcz »

tylko że ja to muszę podać w postaci iloczynowej ;/

[ Dodano: 7 Stycznia 2008, 18:12 ]
ok dzięki wam:)
ODPOWIEDZ