Witam wszystkich,
właśnie chciałem zacząć rozwiązywać nierówności wielomianów ale nie wiem jak się za to zabrać.
Czy mógłby ktos mi pomóc w rozwiązaniu takich nierówności ?
\(\displaystyle{ (x-1)(x ^{2} -3x+8)qslant 0}\)
z góry wielkie dzięki
nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 6 sty 2008, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieruszów
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 7 razy
nierówność
Czyli dla równania \(\displaystyle{ y=ax^2+bx+c}\) prawdziwa jest własność:
\(\displaystyle{ \Delta < 0 \Rightarrow y > 0}\) dla \(\displaystyle{ x \mathbb{R}}\)
I czy istnieje jakiś operator matematyczny, którym można by zastąpić wyraz "dla" w powyższym rozumowaniu?
\(\displaystyle{ \Delta < 0 \Rightarrow y > 0}\) dla \(\displaystyle{ x \mathbb{R}}\)
I czy istnieje jakiś operator matematyczny, którym można by zastąpić wyraz "dla" w powyższym rozumowaniu?
Ostatnio zmieniony 6 sty 2008, o 19:21 przez loonatic, łącznie zmieniany 1 raz.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
nierówność
Czy przykład drugi jest napewno dobrze przepisany? Gdyby zaczynało się \(\displaystyle{ 3x^3}\), to mam ładne rozwiązanie...
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
nierówność
Podejrzewam, że miało być:
\(\displaystyle{ 3x ^{3} +5x ^{2} -27x-45 qslant 0}\)
Rozkład wielomianu na iloczyn:
\(\displaystyle{ 3x^3+5x^2-27x-45=(x-3)(3x^2+14x+15)=3(x-3)(x+3)(x+1\frac{2}{3})}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{3} +5x ^{2} -27x-45 qslant 0}\)
Rozkład wielomianu na iloczyn:
\(\displaystyle{ 3x^3+5x^2-27x-45=(x-3)(3x^2+14x+15)=3(x-3)(x+3)(x+1\frac{2}{3})}\)