Proszę o pomoc w dokończeniu dwóch zadań (nie mam już na nie siły):
1. \(\displaystyle{ x^4+3x^3-15x^2-19x+30=...=(x-1)(x^3+4x^2-11x-30)=?}\)
2. \(\displaystyle{ 4x^4-12x^3+25x^2-48x+36=...=4x(x^3-3x^2-3x)+(5x-6)^2=?}\)
PS. Nie wiem, czy w drugim przykładzie poszedłem dobrym tropem.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Rozkład na współczynniki (problem z dokończeniem 2 zada
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 13 sty 2005, o 21:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rozkład na współczynniki (problem z dokończeniem 2 zada
Podziel przez (x+2).Thomashek pisze: 1. \(\displaystyle{ x^4+3x^3-15x^2-19x+30=...=(x-1)(x^3+4x^2-11x-30)=?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pomorskie
Rozkład na współczynniki (problem z dokończeniem 2 zada
Dzięki.vip1986 pisze:Podziel przez (x+2).Thomashek pisze: 1. \(\displaystyle{ x^4+3x^3-15x^2-19x+30=...=(x-1)(x^3+4x^2-11x-30)=?}\)
Zostaje jeszcze 2. - byłbym wdzięczny za pomoc.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Rozkład na współczynniki (problem z dokończeniem 2 zada
2/
\(\displaystyle{ 4x^4-6x^3-6x^3+9x^2+16x^2-24x-24x+36=0}\)
\(\displaystyle{ (x-\frac{3}{2})(4x^3-6x^2+16x-24)=0}\)
\(\displaystyle{ 4(x-\frac{3}{2})^2(x^2+4)=0}\)
\(\displaystyle{ 4x^4-6x^3-6x^3+9x^2+16x^2-24x-24x+36=0}\)
\(\displaystyle{ (x-\frac{3}{2})(4x^3-6x^2+16x-24)=0}\)
\(\displaystyle{ 4(x-\frac{3}{2})^2(x^2+4)=0}\)