Równanie z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
qwerty_99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 26 mar 2007, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 10 razy

Równanie z parametrem

Post autor: qwerty_99 »

Dla jakich wartości parametru a pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1}, \ x_{2}, \ x_{3}, \ x_{4}}\) równania \(\displaystyle{ x^{4}+5x^{3}+ax^{2}-40x+64=0}\) spełniają warunki: \(\displaystyle{ x_{2}=-2x_{1}, \ x_{3}=4x_{1}, \ x_{4}=-8x_{1}}\)? Wyznacz wszystkie pierwiastki równania.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Równanie z parametrem

Post autor: *Kasia »

Iloczyn pierwiastków to wyraz wolny.
qwerty_99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 26 mar 2007, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 10 razy

Równanie z parametrem

Post autor: qwerty_99 »

Czyli pierwiastkami będą 1, -2, 4, -8?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Równanie z parametrem

Post autor: *Kasia »

Tak
qwerty_99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 26 mar 2007, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 10 razy

Równanie z parametrem

Post autor: qwerty_99 »

A dlaczego pierwiastkami nie mogą być -1, 2, -4, 8?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Równanie z parametrem

Post autor: *Kasia »

qwerty_99 pisze:A dlaczego pierwiastkami nie mogą być -1, 2, -4, 8?
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3+x_4=\frac{-5}{1}}\)
qwerty_99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 26 mar 2007, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 10 razy

Równanie z parametrem

Post autor: qwerty_99 »

Nie rozumiem... :/
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Równanie z parametrem

Post autor: *Kasia »

Wzory Viete'a
ODPOWIEDZ