Wyznacz długość przekątnej

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

Wyznacz długość przekątnej

Post autor: kujdak »

Długości krawędzi prostopadłościanu są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W_{(x)} = x^{3} - 8x^{2}+17x-10}\) Wyznacz długości przekątnej tego prostopadłościanu.

Proszę o pomoc, pozdrawiam
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

Wyznacz długość przekątnej

Post autor: RyHoO16 »

Obliczasz pierwiastki tego wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-2)(x-5)}\), czyli masz podane krawędzie tego prostopadłościanu. Korzystając z twierdzenia Pitagorasa obliczasz przekątną podstawy która wynosi \(\displaystyle{ d= \sqrt{26}}\). Następnie znów korzystasz z tw. Pitagorasa i otrzymujesz szukaną długość równą \(\displaystyle{ \sqrt{30}}\).
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Wyznacz długość przekątnej

Post autor: Dargi »

Zauważ że wielomian dzieli się przez dwumian:
\(\displaystyle{ P(x)=(x+1)}\)
Co pomoże ci policzyć pierwiastki.
Teraz przekątna tego prostopadłościanu to nic innego jak:
\(\displaystyle{ d=\sqrt{x_1^2+x_2^2+x_3^2}}\)
ODPOWIEDZ