wielomian trzeciego stopnia z dwoma niewiadomymi

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
ewuśka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 16 lis 2007, o 21:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 4 razy

wielomian trzeciego stopnia z dwoma niewiadomymi

Post autor: ewuśka »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} - 6 x^{2} + px +q}\).

a) Znajdź pierwiastki wielomianu W(x), wiedząc że ich stosunek wunosi 1 : 2 : 3

b) Rozwiąż nierówność: \(\displaystyle{ W(x) qslant -8 x^{2} + 16x}\)

c)Wyznacz p i q tak, aby liczba 3 była dwokrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)

Pamiętaj o klamrach \(\displaystyle{
Szemek}\)
Ostatnio zmieniony 4 sty 2008, o 20:33 przez ewuśka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

wielomian trzeciego stopnia z dwoma niewiadomymi

Post autor: dabros »

z wzorów Viete'a mamy:
\(\displaystyle{ x_{1}+x^{2}+x^{3}=6 \\
x_{1}+2x_{1}+3x_{1}=6 \\
6x_{1}=6 \\ \begin{cases} x_{1}=1 \\ x_{2}=2 \\ x_{3}=3 \end{cases}}\)

w takim razie:
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}x_{3}=-q \Rightarrow q=-6 \\
x_{1}x_{2}+x_{2}x_{3}+x_{1}x_{3}=p \Rightarrow p=11}\)

teraz rozwiązanie nierówności jest już tylko formalnością
ewuśka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 16 lis 2007, o 21:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 4 razy

wielomian trzeciego stopnia z dwoma niewiadomymi

Post autor: ewuśka »

A jakaś podpowiedź do podpunktu c?
Dziękuję za pomoc:)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

wielomian trzeciego stopnia z dwoma niewiadomymi

Post autor: Szemek »

np. można podzielić wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) pisemnie przez \(\displaystyle{ (x-3)^2 = x^2-6x+9}\)
resztę przyrównaj do wielomianu zerowego, czyli wszystkie współczynniki przy x i wyraz wolny muszą być równe 0

[ Dodano: 5 Stycznia 2008, 20:26 ]
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
(x^{3} - 6 x^{2} + px +q) & : & (x^2-6x+9) = x \\
\underline{-x^3 + 6x^2-9x} & & \\
\qquad (p-9)x +q & & \\
\end{array}}\)


\(\displaystyle{ \begin{cases} p-9=0 \\ q=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ p=9 q=0}\)
ODPOWIEDZ