Nierówności - wykres

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rumun1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 24 razy

Nierówności - wykres

Post autor: rumun1990 »

Mam teraz nierówności wielomianowe, i wyznaczyłem sobie x'y :P
x=2 v x=-1/3 v x=1,5
Wiem że muszę podstawić pod x(do nierówności tam w postaci iloczynowej) np; liczbę 3. Jeżeli wszystkie wyniki w nawiasach są na "+" to od której strony rysuje wykres jeżeli na "-" to z której strony ?
czy ma znaczenie ile nawiasów jest na "-" ?
miodas007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 30 gru 2007, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarszyn
Podziękował: 9 razy

Nierówności - wykres

Post autor: miodas007 »

jesli masz wykres w postaci iloczynowej to patrzysz na znaki w poszczególnych nawiasach zmiennej x. mnozysz je (patrząc na znaki) i wnioskujesz czy wynik koncowy tego mnozenia baedzie na + czy - . JEsli na + to rysujesz wykres z góry, jesli - to z dolgu. zawsze z prawej strony zaczynasz rysowac
rumun1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 24 razy

Nierówności - wykres

Post autor: rumun1990 »

Czyli jeżeli mam taką nierówność (2-x)(3x+1)(2x-3)>0

To wykres rysuje z góry? bo mam 1 nawias na + a dwa na -(czyli + ) tak ?
miodas007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 30 gru 2007, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarszyn
Podziękował: 9 razy

Nierówności - wykres

Post autor: miodas007 »

tak jest
tylko pamietaj (a przykladzie który podałes to nie wystepuje) ze jest cos takeigo ja pierwiastki wielokrotne a przy tych podwójnych, poczwórnych itd. odbija sie wykres do góry zamiast przechodzic
rumun1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 24 razy

Nierówności - wykres

Post autor: rumun1990 »

to wiem :] dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ