Kochani, czy ktoś mógłby mi rozwiązać zadania z matematyki. Ale chodzi mi o rozwiązanie a nie wskazówki, bo i tak nie załapię bo matmy nie miałam już ładnych parenaście lat a teraz potrzebuję tych zadanek! Błagam!
Zad.1
Wyznacz współrzędne punktów:
A=(1-4a;1/3b) oraz B=(3a;4-b) wiedząc, że:
a)są symetryczne względem osi OX
b) są symetryczne względem osi OY
Zad.2
Dwa drzewa o wysokościach 12m i 18m są oddalone od siebie o 30m.
Pomiedzy tymi drzewami znajduje się źródło wody. Z wierzchołków obu
drzew jednocześnie odleciały dwa wróble i lecąc z jednakową
prędkością, przybyły do źródła w tym samym czasie. Jakie są poziome
odległości każdego z tych drzew od źródła?
Zad.3
W trójkącie ABC, w którym IABI=12cm, IBCI=8cm, IACI=6cm na boku AB
obrano punkty K i M w odległości 3 cm od końców boku i poprowadzono
proste KL i MN równoległe do boku AC (L i N należą do boku BC).
Oblicz obwód trapezu KMNL?
Zad.4
wysokość trójkata równobocznego jest mniejsza o 3 cm od jego boku.
Wyznacz wysokość i długość boku tego trójkąta.
Błagam.
różne zadania
- fanch
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 82 razy
różne zadania
zad 4.
a-bok
h-wysokosc, \(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{2}=a-3 /*2}\)
\(\displaystyle{ 2a-a\sqrt{3}=6}\)
\(\displaystyle{ a(2-\sqrt{3})=6}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{6}{2-\sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ a=12+6\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h=12+6\sqrt{3}-3=9+6\sqrt{3}}\)
a-bok
h-wysokosc, \(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{2}=a-3 /*2}\)
\(\displaystyle{ 2a-a\sqrt{3}=6}\)
\(\displaystyle{ a(2-\sqrt{3})=6}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{6}{2-\sqrt{3}}}\)
\(\displaystyle{ a=12+6\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h=12+6\sqrt{3}-3=9+6\sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 3 sty 2008, o 17:38 przez fanch, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 17:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
różne zadania
zad 1
a) A=(3/7;2) i B=(3/7;-2)
b) A=(-3;-2) i B=(3;-2)
zad 4
a
[ Dodano: 3 Stycznia 2008, 16:37 ]
zad 1
a) A=(3/7;2) i B=(3/7;-2)
b) A=(-3;-2) i B=(3;-2)
a) A=(3/7;2) i B=(3/7;-2)
b) A=(-3;-2) i B=(3;-2)
zad 4
a
[ Dodano: 3 Stycznia 2008, 16:37 ]
zad 1
a) A=(3/7;2) i B=(3/7;-2)
b) A=(-3;-2) i B=(3;-2)