Rozwiąż Równanie :/

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Miala90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 sty 2008, o 19:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katwoice

Rozwiąż Równanie :/

Post autor: Miala90 »

Witam, oto rownanie

\(\displaystyle{ 2x^{7}-x^{4}-x=0}\)

Proszę o pomoc i dziekuje...
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

Rozwiąż Równanie :/

Post autor: dabros »

kolejne postacie wzoru:
\(\displaystyle{ x(2x^{6}-x^{3}-1)=0 \\
x(x^{3}-1)(x^{3}- \frac{1}{2})=0
x(x-1)(x^{2}+x+1)(x- \frac{1}{ \sqrt[3]{2} })(x^{2}+ \frac{x}{ \sqrt[3]{2}}+ \sqrt[3]{4}) }}\)

czynniki kwadratowe są już dalej nierozkładalne, więc ostatecznie:
\(\displaystyle{ x_{0} [0,1, \frac{1}{ \sqrt[3]{2} }]}\)
ODPOWIEDZ