Rozkładanie na czynniki (grupowanie wyrazów i sch. Horner

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Thomashek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pomorskie

Rozkładanie na czynniki (grupowanie wyrazów i sch. Horner

Post autor: Thomashek »

1. Mam problem z rozłożeniem na czynniki metodą grupowania wyrazów (!) następującego wielomianu:
\(\displaystyle{ x^4+3x^3+4x^2-6x-12}\)
Byłbym wdzięczny za rozwiązanie z pokazaniem kolejnych przejść.
2. Czy poprawnie rozłożony na czynniki wielomian może mieć na końcu '+ n' (np. \(\displaystyle{ (x-1)(x^2-1)+4}\))?
3. Na czym polega rozkładanie na czynniki wielomianu przez zastosowanie schematu Hornera?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Olo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 18 lis 2004, o 21:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 42 razy

Rozkładanie na czynniki (grupowanie wyrazów i sch. Horner

Post autor: Olo »

Witam:)

1.\(\displaystyle{ W(x)= 3x^{3}-6x+x^{4}+4x^{2}-12=3x(x^{2}-2)+(x^{2}-2)(x^{2}+6)=(x^{2}-2)(x^{2}+6)}\)

2.nie. rozłożenie na czynniki to tak jak z liczbami, nie rozkłada się z resztą "n"

3. to nie jest rozkładanie, tylko szukanie pierwiastków, lub sprawdzanie, ile wynosi W(x) po podstawieniu pod x dowolnej liczby. Tam znajdziesz wszystko.
ODPOWIEDZ