Mam małą prośbę. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób wyznaczyć najmniejszą wspólną wielokrotność i największy wspólny dzielnik wielomianów? Prosiłbym też o rozwiązanie przykładowych zadań:
1. Znaleźć NWW wielomianów:
\(\displaystyle{ x^2-1; x^3-x^2+x-1; x^3+x^2+x+1; x^4-1}\)
2. Znaleźć NWD wielomianów:
\(\displaystyle{ x^3+3x^2+4x+12; x^3+4x^2+4x+3}\)
NWW i NWD wielomianów (jak rozwiązywać + 2 zadania)
-
- Użytkownik
- Posty: 160
- Rejestracja: 23 wrz 2004, o 20:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH-EAIiE
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
NWW i NWD wielomianów (jak rozwiązywać + 2 zadania)
hmmm-to tak na chłopski rozum-porozkładałbym te wielomiany na czynniki i podzielił ten wyższego stopnia przez ten o niższym-to co zostanie to będzie NWD
a NWW to przecież \(\displaystyle{ NWW(a,b)=\frac{a\cdot b}{NWD(a, b)}}\) czyli mnożysz wielomiany i dzilisz przez ten NWD
a NWW to przecież \(\displaystyle{ NWW(a,b)=\frac{a\cdot b}{NWD(a, b)}}\) czyli mnożysz wielomiany i dzilisz przez ten NWD