wyznacz wspólczynniki a i b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Plomba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 3 gru 2007, o 22:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 4 razy

wyznacz wspólczynniki a i b

Post autor: Plomba »

wyznacz wspólczynniki a i b tak, aby wilomian \(\displaystyle{ W(x)=x ^{4} -3x ^{3} +ax ^{2} +bx+a}\)był podzielny przez \(\displaystyle{ x ^{2} -1}\)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

wyznacz wspólczynniki a i b

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)=0 \\ W(-1)=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1-3+a+b+a=0 \\ 1+3+a-b+a=0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+b-2=0 \\ 2a-b+4=0\end{cases}}\)
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

wyznacz wspólczynniki a i b

Post autor: Wasilewski »

Czyli ma być podzielny przez (x-1) i (x+1), a więc mamy dane dwa pierwiastki. Podstawiamy:
\(\displaystyle{ W(1) = 1 - 3 + a + b + a = 0 \\
W(-1) = 1 + 3 + a - b + a = 0}\)

Czyli prosty układ równań do rozwiązania.
ODPOWIEDZ