liczba pierwiastków równania
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
liczba pierwiastków równania
\(\displaystyle{ l(x)}\) oznacza liczbę pierwiastków równania \(\displaystyle{ m^{3}-3m+2=x}\) z niewiadomą \(\displaystyle{ m}\), w zależności od parametru rzeczywistego \(\displaystyle{ x}\). Znaleźć miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ y=l(x)-2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
liczba pierwiastków równania
Na oko ta funkcja nie będzie w ogóle miała miejsc zerowych. Wnioskuję, że pierwiastki mają być rzeczywiste (jeśli chodzi w ogóle o pierwiastki niekoniecznie rzeczywiste, to \(\displaystyle{ l(x)=3}\) tożsamościowo). Co jeśli założymy, że pierwiastki te mają być rzeczywiste. Dochodzimy do małego problemu, ponieważ wielomian stopnia trzeciego (z tw. Darboux) ma albo 1 pierw. rzeczywisty i 2 zespolone, albo wszystkie trzy pierwiastki rzeczywiste. Gdyby posiadał jedynie 2 takie pierwiastki to oznaczałoby, że musi posiadać jeden pierwiastek podwójny. I tu rodzi się pytanie, czy pierwiastek podwójny tutaj liczymy jako 2 pierwiastki czy też uznajemy, że to tylko jeden pierwiastek? Jeśli to pierwsze, to \(\displaystyle{ l(x)=1\vee 3}\), natomiast w 2 przypadku trzeba jeszcze chwilę pomyśleć (ja zawsze uznawałem tą pierwszą wersję)
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
liczba pierwiastków równania
\(\displaystyle{ x=f(m)}\)
\(\displaystyle{ f(m)=m^3-3m+2=m^3-m^2+m^2-m-2m+2=(m-1)(m^2+m-2)=(m-1)(m+2)(m-1)=(m-1)^2(m+2)}\)
Rysujemy tą funkcję i widzimy że funkcja \(\displaystyle{ l(x)}\) wygląda następująco:
\(\displaystyle{ l(x) \begin{cases} 1\ dla\ x\in(-\infty;0)\cup(4;+\infty) \\ 2\ dla\ x=0\vee x=4 \\3 \dla\ x\in(0;4) \end{cases}}\)
Jak widać funkcja ta posiada 3 wykresy które są równoległe do osi OX więc nie posiada miejsc zerowych, ale dla funkcji \(\displaystyle{ y=l(x)-2}\) gdzie wykres przesuwamy w dół o 2 jednostki powoduje że mamy dwa miejsca zerowe dla \(\displaystyle{ x=0\vee x=4}\)
\(\displaystyle{ f(m)=m^3-3m+2=m^3-m^2+m^2-m-2m+2=(m-1)(m^2+m-2)=(m-1)(m+2)(m-1)=(m-1)^2(m+2)}\)
Rysujemy tą funkcję i widzimy że funkcja \(\displaystyle{ l(x)}\) wygląda następująco:
\(\displaystyle{ l(x) \begin{cases} 1\ dla\ x\in(-\infty;0)\cup(4;+\infty) \\ 2\ dla\ x=0\vee x=4 \\3 \dla\ x\in(0;4) \end{cases}}\)
Jak widać funkcja ta posiada 3 wykresy które są równoległe do osi OX więc nie posiada miejsc zerowych, ale dla funkcji \(\displaystyle{ y=l(x)-2}\) gdzie wykres przesuwamy w dół o 2 jednostki powoduje że mamy dwa miejsca zerowe dla \(\displaystyle{ x=0\vee x=4}\)
- przemk20
- Użytkownik
- Posty: 1094
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olesno
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 236 razy
liczba pierwiastków równania
heh no to chyba chodzi o to drugie to znaczy a zeby byl pierwiastek podwojny, a wiec niech
\(\displaystyle{ f(m) = m^3 -3m+2 -x}\)
oczywiscie musi byc
\(\displaystyle{ f'(m_0)=0, \ \ f'(m) = 3m^2 - 3 = 3(m-1)(m+1) \\
m_0 = 1 m_0 = -1 \\
czyli \ \ f(1)=0 f(-1) = 0 \\
x=0 x=4, \\}\)
czyli x=4 i x=0 jest rozwiazaniem.
\(\displaystyle{ f(m) = m^3 -3m+2 -x}\)
oczywiscie musi byc
\(\displaystyle{ f'(m_0)=0, \ \ f'(m) = 3m^2 - 3 = 3(m-1)(m+1) \\
m_0 = 1 m_0 = -1 \\
czyli \ \ f(1)=0 f(-1) = 0 \\
x=0 x=4, \\}\)
czyli x=4 i x=0 jest rozwiazaniem.