Witam:
mam problem z takimi równaniami:
A-\(\displaystyle{ 2x ^{4} -21x ^{3} +74x ^{2} -105x+50=0}\)
B-\(\displaystyle{ x ^{7} -5x ^{5} +4x ^{3} =0}\)
......i pojęcia nie mam jak to zrobić :/
równania
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
równania
\(\displaystyle{ x^7-5x^5+4x^3=00\\
x^3(-x^4-5x+4)=0}\)
teraz szukamy pierwiastków drudiego nawiasu wśród dzielników 4 i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ x^3(x+2)(x+1)(x-2)(x-1)=0}\)
traz już chyba dasz rade
a A: poszukasz choć jednego pierwiastka wśród dizelników 50 a następnie podziej ten wielomian przez ten pierwiastek.. lub poszukaj od razu kilku prierwiastków
ostatecznei bedziesz miał coś takiego
\(\displaystyle{ 2x^4-21x^3+74x^2-105x+50=0\\
(x-1)(x-2)(x-\frac{5}{2})(x-5)=0}\)
x^3(-x^4-5x+4)=0}\)
teraz szukamy pierwiastków drudiego nawiasu wśród dzielników 4 i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ x^3(x+2)(x+1)(x-2)(x-1)=0}\)
traz już chyba dasz rade
a A: poszukasz choć jednego pierwiastka wśród dizelników 50 a następnie podziej ten wielomian przez ten pierwiastek.. lub poszukaj od razu kilku prierwiastków
ostatecznei bedziesz miał coś takiego
\(\displaystyle{ 2x^4-21x^3+74x^2-105x+50=0\\
(x-1)(x-2)(x-\frac{5}{2})(x-5)=0}\)
Ostatnio zmieniony 27 gru 2007, o 13:16 przez natkoza, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: daleko...
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 52 razy
równania
B:
\(\displaystyle{ x^{3}(x^{4}-5x^{2}+4)=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}=0 x^{4}-5x^2+4=0}\)
\(\displaystyle{ x=0 x^{2}=t}\)
\(\displaystyle{ t^{2}-5t+4=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=25-16=9, \sqrt{\Delta}=3}\)
\(\displaystyle{ t_{1}=1, t_{2}=4}\)
Wracamy do założenia: \(\displaystyle{ x^{2}=t}\)
\(\displaystyle{ x=1 x=-1 x=2 x=-2 x=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}(x^{4}-5x^{2}+4)=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}=0 x^{4}-5x^2+4=0}\)
\(\displaystyle{ x=0 x^{2}=t}\)
\(\displaystyle{ t^{2}-5t+4=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=25-16=9, \sqrt{\Delta}=3}\)
\(\displaystyle{ t_{1}=1, t_{2}=4}\)
Wracamy do założenia: \(\displaystyle{ x^{2}=t}\)
\(\displaystyle{ x=1 x=-1 x=2 x=-2 x=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
równania
a)\(\displaystyle{ 2x^4 - 2x^3 - 19x^3 + 19x^2 + 55x^2 - 55x - 50x + 50 = (2x^3 - 19x^2 + 55x -50)(x-1) = (2x^3 - 4x^2 - 15x^2 + 30x + 25x - 50)(x-1) = (2x^2 - 15x + 25x)(x-2)(x-1) =...}\)