Parametr a-spełnia warunki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Franio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 179
Rejestracja: 13 lis 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 11 razy

Parametr a-spełnia warunki

Post autor: Franio »

Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) pierwiastki \(\displaystyle{ x_{1},x_{2},x_{3}}\) równania \(\displaystyle{ x^{3}-9x^{2}+ax-15=0}\) spełniają warunki:
\(\displaystyle{ x_{2}=x_{1}+2}\)i \(\displaystyle{ x_{3}=x_{1}+4}\)?
Znajdź wszystkie pierwiastki tego równania.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Parametr a-spełnia warunki

Post autor: Szemek »

Wzory Viete'a dla wielomianu stopnia trzeciego:
Jeżeli \(\displaystyle{ x_1, x_2, x_3}\) są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=ax^3+bx^2+cx+d}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1+x_2+x_3=-\frac{b}{a} \\ x_1x_2+x_2x_3+x_1x_3=\frac{c}{a} \\ x_1x_2x_3=-\frac{d}{a} \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ