\(\displaystyle{ 9x^4 - 15x^3 - 32x^2 - 15x + 9 = 0}\)?
Pamiętaj o klamrach tex - polskimisiek
rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
rozwiąż równanie
Jest to równanie zwrotne, ogólny schemat rozwiązań rónań takiej postaci jest przedstawiony tu:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3841
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3841
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 10 kwie 2007, o 15:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 12 razy
rozwiąż równanie
oki podzieliłam przez x^2 i to co mi zostało pogrupowałam ale nie wiem jak mam z tego zrobić
x + 1/x = t
x + 1/x = t
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 9(x^2+\frac{1}{x^2})-15(x+\frac{1}{x})-32=0\\
9[(x+\frac{1}{x})^2-2]-15(x+\frac{1}{x})-32=0\\
9(x+\frac{1}{x})^2-15(x+\frac{1}{x})-50=0\\
x+\frac{1}{x}=t\\
9t^2-15t-50=0\\
...}\)
POZDRO
9[(x+\frac{1}{x})^2-2]-15(x+\frac{1}{x})-32=0\\
9(x+\frac{1}{x})^2-15(x+\frac{1}{x})-50=0\\
x+\frac{1}{x}=t\\
9t^2-15t-50=0\\
...}\)
POZDRO