uprość i podaj dziedzinę

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
avon

uprość i podaj dziedzinę

Post autor: avon »

\(\displaystyle{ \frac{x^{3}+x-2}{x^{3}-8}}\)
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

uprość i podaj dziedzinę

Post autor: Dargi »

\(\displaystyle{ \frac{x^3-x^2+x^2-x+2x-2}{(x-2)(x^2+2x+4)}=
\frac{(x-1)(x^2+x+2)}{(x-2)(x^2+2x+4)}=
\frac{(x-1)(x^2+x+2)}{(x-2)(x^2+2x+4)}}\)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

uprość i podaj dziedzinę

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ \frac{(x-1)(x^2+x+2)}{(x-2)(x^2+2x+4)}}\)
Licznik: 1 jest pierwiastkiem wielomianu
Mianownik: ze wzoru skróconego mnożenia
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

uprość i podaj dziedzinę

Post autor: Wasilewski »

\(\displaystyle{ D: x^3 - 8 0 x 2}\)
ODPOWIEDZ