Dla jakich wartości parametru m zbior rozwiazan rownania
x^4+mx^2-m=0 jest dwuelementowy?
Prosze pomozcie!
Wyznacz wartości parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 29 sty 2007, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 17 razy
Wyznacz wartości parametru
\(\displaystyle{ x^4+mx^2-m=0\\x^2=t \Rightarrow t^2+mt-m=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta>0 \\ t_{1}t_{2}0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta>0 \\ t_{1}t_{2}0 \end{cases}}\)