Nierówność z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Ziomek90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy

Nierówność z parametrem

Post autor: Ziomek90 »

Dla jakich wartości parametru k nierówność:

x^4 + kx^2 + 1 > 0

jest prawdziwa dla każdej wartości x należacej do rzeczywistych?
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

Nierówność z parametrem

Post autor: przemk20 »

\(\displaystyle{ x^4 + kx^2+ 1 = (x^4 - 2x^2+1) + (k+2)x^2 = (x^2-1)^2 + (k+2)x^2 > 0 \\
(k+2) > 0 \iff k>-2 \\}\)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Nierówność z parametrem

Post autor: sushi »

1. za x^2===t t*t + k*t +1>0 , liczymy delta (od t) , ktora musi byc ujemna
Ziomek90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy

Nierówność z parametrem

Post autor: Ziomek90 »

Dzięki przemk20, a co do Twojego pomysłu sushi również dzięki, tyle że z delty ujemnej wyjdzie przedział tylko (-2,2), a w rozwiązaniach mam, że jest jednak (-2, infinity), więc chyba jeszcze jakiś warunek trzeba uwzględnić... :/ Tylko jaki...
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

Nierówność z parametrem

Post autor: przemk20 »

hehe bo w przypadku sushi ty odrzucasz pierwistki ujemne na t a wtedy przeciesz x nie maja rozwiazania
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Nierówność z parametrem

Post autor: »

Przemku - wynik się zgadza, ale jak właściwie wygląda Twoje rozumowanie i czym różni się od:
\(\displaystyle{ x^4 + kx^2+ 1 = (x^4 + 2x^2+1) + (k-2)x^2 = (x^2+1)^2 + (k-2)x^2 > 0 \\
(k-2) > 0 \iff k>2 \\}\)
?

Pozdrawiam.
Qń.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Nierówność z parametrem

Post autor: mat1989 »

sushi, delta ujemna w sumie z ujemnym iloczynem pierwiastkow, co gwarantuje, że jeden z nich jest ujemny.
jacek_ns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 169
Rejestracja: 29 sty 2007, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 17 razy

Nierówność z parametrem

Post autor: jacek_ns »

\(\displaystyle{ x^2=t t^2+kt + 1=0}\)

\(\displaystyle{ \Delta_{t} \begin{cases} \Delta_{t}=0 \\ t_{0}0 \\ t_{1}t_{2}>0 \\t_{1}+t_{2})}\)
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

Nierówność z parametrem

Post autor: przemk20 »

heh a np tym ze twoje szacowanie jest abyt zgrobne
bo przeciesz
\(\displaystyle{ (x^2 + 1)^2 q 1 \\}\)
heh i w moim przypadku gdybyk-2 nierownosc jest w sposob oczywisty prawdziwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Nierówność z parametrem

Post autor: »

przemk20 pisze: heh i w moim przypadku gdyby k
ODPOWIEDZ