Wykaż że układy posiadają wspólne rozwiązanie:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+y+z=6\\x-y+z=2\\x-y-z=-4 \end{array}}\) , \(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=3\\y+z=5\end{cases}}\)
Cóż...wykazuje, że mają, ale mam wątpliwość co do obliczeń (sposobu ich wykonania - konkretnie rzecz ujmując chyba przekombinowałam ^^" )
czy układy posiadają wspólne rozwiązanie
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
czy układy posiadają wspólne rozwiązanie
z pierwszego układu wychodzi rozwiązanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1 \\ y=2 \\ z=3 \end{cases}}\)
tylko czy dowodem jest podstawienie wartości tych zmiennych do drugiego układu
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1 \\ y=2 \\ z=3 \end{cases}}\)
tylko czy dowodem jest podstawienie wartości tych zmiennych do drugiego układu
- pepis
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 13 gru 2007, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 53 razy
czy układy posiadają wspólne rozwiązanie
Według mnie nie mają tych samych rozwiązań ponieważ rozwiązując pierwszy układ dochodzimy tego że: x=5, y=2, z=-1
Podstawiając to do drugiego równania możemy stwirdzić że lewa strona nie równa się prawej. Pozdrawiam
Podstawiając to do drugiego równania możemy stwirdzić że lewa strona nie równa się prawej. Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 gru 2007, o 14:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krakland
- Podziękował: 6 razy
czy układy posiadają wspólne rozwiązanie
hm... mi wyszło
W = 4
Wx = 12
Wy = 18
Wz = 7
czyli
x = 3
y = 4,5
z = 1,75
na dodatek treść zadania wyraźnie podaje "wykaż, że układy posiadają wspólne rozwiązanie..." @.@
W = 4
Wx = 12
Wy = 18
Wz = 7
czyli
x = 3
y = 4,5
z = 1,75
na dodatek treść zadania wyraźnie podaje "wykaż, że układy posiadają wspólne rozwiązanie..." @.@
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
czy układy posiadają wspólne rozwiązanie
Szemek podał dobre rozwiązanie pierwszego układu - pozostałe propozycje zawierają najwyraźniej błędy rachunkowe (proponuję prześledzić uważnie swoje obliczenia). Łatwo też sprawdzić, że trójka (1,2,3) spełnia drugi układ - i to oczywiście wystarczy, bo pokazaliśmy palcem wspólne rozwiązanie i to ewidentny dowód na to, że ono istnieje .
Pozdrawiam.
Qń.
Pozdrawiam.
Qń.