przedyskutować ilość rozwiązań 3równań

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
darssf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 5 gru 2007, o 14:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krakland
Podziękował: 6 razy

przedyskutować ilość rozwiązań 3równań

Post autor: darssf »

Zadanie z gwiazdką na gwiazdkę...

treść:
Przedyskutuj ilość rozwiązań w zależności od wartości parametru a

układ równań wygląda następująco:

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} ax+y+z=a\\x-y+z=1\\x+y+z=1 \end{array}}\)

przy założeniu:
\(\displaystyle{ a\in \mathbb{R}}\)

Proszę przynajmniej o nakierowanie na sposób rozwiązania zadania, niby łatwe ale nie dowierzam w wynik który mi wyszedł ^^"

To ja może dodam że w zadaniu powinno się przydać twierdzenie kroneckrea-capelliego...
tyle wiem i to najbardziej miesza mi w wynikach #.#
Ostatnio zmieniony 28 gru 2007, o 01:10 przez darssf, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 4 paź 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 93 razy
Pomógł: 3 razy

przedyskutować ilość rozwiązań 3równań

Post autor: nina90 »

po wyliczeniu tego wyznacznikami biorąc pod uwagę parametr a, to układ równań ten nie ma rozwiązań
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

przedyskutować ilość rozwiązań 3równań

Post autor: mat1989 »

nina90, główny wyznacznik Ci wyszedł 0?
Awatar użytkownika
nina90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 4 paź 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 93 razy
Pomógł: 3 razy

przedyskutować ilość rozwiązań 3równań

Post autor: nina90 »

a to nie bedzie czasem tak: ???

układ sprzeczny dla \(\displaystyle{ a =1}\)
uklad nieoznaczony nie istnieje
uklad oznaczony dla \(\displaystyle{ a 1}\)

ja już nie będę Tobie mieszać bo sie sama pogubiłam w tym.
ODPOWIEDZ