NIerówności do rozwiązania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Uczeń123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 16 gru 2007, o 03:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

NIerówności do rozwiązania

Post autor: Uczeń123 »

Tak wiem, banalnie proste. Ale nie pamiętam już jak się to rozwiązuje. Bardzo proszę o pomoc

A)
\(\displaystyle{ 2x^{3}-4x^{2}-5x>0

B)

2x^{3}+2x^{2}-3x-30}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

NIerówności do rozwiązania

Post autor: natkoza »

c)
\(\displaystyle{ x^3-3x^2-3x+1>0\\
x^3+1-3x^2-3x>0\\
(x^3+1)-3x(x+1)>0\\
(x+1)(x^2+x+1)-3x(x+1)>0\\
(x+1)(x^2+x+1-3x)>0\\
(x+1)(x^2-2x+1)>0\\
(x+1)(x-1)^2>0\\
x\in (-1,1)\cup (1,\infty)}\)

a)
\(\displaystyle{ 2x^3-4x^2-5x>0\\
x(2x^2-4x-5)>0\\
x(x-1+\frac{\sqrt{14}}{2} )(x-1-\frac{\sqrt{14}}{2} )>0\\
x\in (-\infty,1-\frac{\sqrt{14}}{2})\cup (1+\frac{\sqrt{14}}{2},\infty)}\)

b)
\(\displaystyle{ 2x^3+2x^2-3x-30\\
(x+1)(2x^2-3)>0\\
(x+1)(x+\frac{\sqrt{6}}{2})(x-\frac{\sqrt{6}}{2})}\)
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

NIerówności do rozwiązania

Post autor: Wasilewski »

W c) \(\displaystyle{ x^3+1 = (x+1)(x^2 -x +1)}\) więc jest mały błąd.
ODPOWIEDZ