Rozłoż na czynniki i podaj wszytskie pierwiastki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Shinji
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 gru 2007, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Rozłoż na czynniki i podaj wszytskie pierwiastki

Post autor: Shinji »

Rozłóż na czynniki i podaj wszystkie pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} +mx+6}\),
wiedząc że jednym z nich jest liczba -3.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Rozłoż na czynniki i podaj wszytskie pierwiastki

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ W(-3)=0\\
W(-3)=-27-3m+6=-3m-21\\
-3m-21=0\\
-3m=21\\
m=-7\\
W(x)=x^3-7x+6=x^3-x-6x+6=x(x^2-1)-6(x-1)=
x(x-1)(x+1)-6(x-1)=(x-1)[x(x+1)-6]=
(x-1)(x^2+x-6)=...}\)


POZDRO
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Rozłoż na czynniki i podaj wszytskie pierwiastki

Post autor: Wasilewski »

\(\displaystyle{ W(-3)=-27-3m+6=0 m=-7}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-7x+6=(x+3)(x^2-3x+2)=(x+3)(x-1)(x-2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=0 x {-3, 1, 2}}\)
ODPOWIEDZ