wyznacz współczynniki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Kwiatek29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 30 sie 2007, o 19:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 1 raz

wyznacz współczynniki wielomianu

Post autor: Kwiatek29 »

Liczba \(\displaystyle{ -2}\) jest jednym z miejsc zerowych wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=ax^3+bx^2+cx+d}\) . Oblicz a, b, c, d wiedząc że \(\displaystyle{ 3}\)jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\)oraz przy dzieleniu wielomianu przez \(\displaystyle{ -1}\) otrzymujemy resztę \(\displaystyle{ -12}\).
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

wyznacz współczynniki wielomianu

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ W(x)=a(x+2)(x-3)^2 W(-1)=-12 \\ a(-1+2)(-1-3)^2=-12 a=- \frac{3}{4} \\ \\ W(x)= \frac{3}{4}(x+2)(x-3)^2= \frac{3}{4}x^3-3x^2- \frac{9}{4}x+ \frac{27}{2}}\)
i wystarczy odczytać wartości a, b, c, d.
ODPOWIEDZ