a mianowicie trzy . ale trzeba je rozpisać.
1.\(\displaystyle{ (x^{2} +2x )^{2} - x^{2} =0}\)
2.\(\displaystyle{ x^{3} +x-2=0}\)
3.\(\displaystyle{ x^{3} -3x ^{2}+4x-12=0}\)
Zadania z Równań wielomianowych
Zadania z Równań wielomianowych
Ostatnio zmieniony 16 gru 2007, o 16:45 przez miik5, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Zadania z Równań wielomianowych
1) skorzystaj ze wzoru: \(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}=a(a+b)(a-b)}\)
2) wyłącz (x-1) i dalej
3) \(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}+4x-12=(x^{2}+4)(x-3)}\)
2) wyłącz (x-1) i dalej
3) \(\displaystyle{ x^{3}-3x^{2}+4x-12=(x^{2}+4)(x-3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Zadania z Równań wielomianowych
1)\(\displaystyle{ (x^2+2x+x)(x^2+2x-x)=(x^2+3x)(x^2+x)= x^2(x+3)(x+1)}\)
Ostatnio zmieniony 19 gru 2007, o 15:52 przez Wasilewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 13 sty 2007, o 20:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jelenia góra
- Pomógł: 10 razy
Zadania z Równań wielomianowych
\(\displaystyle{ (x^{2} +2x )^{2} - x^{2} =0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}+2x-x)(x^{2}+2x+x)=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x+1)(x+3)=0}\)
\(\displaystyle{ x \lbrace0,-1,-3\rbrace}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}+2x-x)(x^{2}+2x+x)=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x+1)(x+3)=0}\)
\(\displaystyle{ x \lbrace0,-1,-3\rbrace}\)