Równania Wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Równania Wielomianowe
Wzór skróconego mnożenia:
\(\displaystyle{ x^{6}-64=(x^{3}-8)(x^{3}+8)=(x-2)(x^{2}+2x+4)(x+2)(x^{2}-2x+4)=0}\)
\(\displaystyle{ x^{6}-64=(x^{3}-8)(x^{3}+8)=(x-2)(x^{2}+2x+4)(x+2)(x^{2}-2x+4)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 24 razy
Równania Wielomianowe
sorry 2 lub -2
JUŻ WIEM!
[ Dodano: 14 Grudnia 2007, 00:42 ]
jeżeli możecie to prosze o rozwiązanie
c) \(\displaystyle{ (x^2 + x)^4 - 1 =0}\)
d) \(\displaystyle{ (x^2 + 2x)^2 - x^2=0}\)
Może uda mi się zrozumieć po tych rozwiązaniach.
JUŻ WIEM!
[ Dodano: 14 Grudnia 2007, 00:42 ]
jeżeli możecie to prosze o rozwiązanie
c) \(\displaystyle{ (x^2 + x)^4 - 1 =0}\)
d) \(\displaystyle{ (x^2 + 2x)^2 - x^2=0}\)
Może uda mi się zrozumieć po tych rozwiązaniach.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Równania Wielomianowe
c)\(\displaystyle{ [(x^2+x)^2 + 1][(x^2 + x)^2 - 1]=[(x^2+x)^2+1](x^2+x+1)(x^2+x-1)=[(x^2+x)^2+1](x^2+x+1)(x+\frac{\sqrt{5}+1}{2})(x - \frac{\sqrt{5} - 1}{2})}\)
d) \(\displaystyle{ (x^2+2x+x)(x^2+2x-x)=(x^2+3x)(x^2+x)}\)
d) \(\displaystyle{ (x^2+2x+x)(x^2+2x-x)=(x^2+3x)(x^2+x)}\)
- Bierut
- Użytkownik
- Posty: 686
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
Równania Wielomianowe
W D z obu nawiasów wyciągnij x przed nawias.
Wrócę jeszcze do pierwszego, bo wydaje mi się, że wygodniej zrobić tak, ale jak kto woli:
\(\displaystyle{ x^6-64=0\\
\sqrt[6]{x^6}=\sqrt[6]{64}\\
|x|=2\\
x=-2\vee x=2}\)
Wrócę jeszcze do pierwszego, bo wydaje mi się, że wygodniej zrobić tak, ale jak kto woli:
\(\displaystyle{ x^6-64=0\\
\sqrt[6]{x^6}=\sqrt[6]{64}\\
|x|=2\\
x=-2\vee x=2}\)