Rozłoż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów:
a)W(x)= 2x^4 + x^3 + 4x^2 + x + 2
Proszę o zrobienie krok po kroku.
Rozkład na czynniki wielomianów
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Rozkład na czynniki wielomianów
Po pierwsze, to wystarczyło to wszystko wziąć w nawiasy
i by było 10x ładniej i czytelniej dla innych. U góry strony jest instrukcja \(\displaystyle{ \LaTeX}\) - zajrzyj do niej, bo jeśli oczekujesz pomocy - sam wykaż odrobinę inicjatywy.
\(\displaystyle{ =(2x^4+x^3+2x^2)+(2x^2+x+2)=x^2(2x^2+x+2)+(2x^2+x+2)=(2x^2+x+2)(x^2+1)}\)
Delta jest w obu nawiasach ujemna, więc to już koniec.
Kod: Zaznacz cały
[tex]zapis równania[/tex]
\(\displaystyle{ =(2x^4+x^3+2x^2)+(2x^2+x+2)=x^2(2x^2+x+2)+(2x^2+x+2)=(2x^2+x+2)(x^2+1)}\)
Delta jest w obu nawiasach ujemna, więc to już koniec.