równania wielomianowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
lolek900
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 26 gru 2006, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 42 razy

równania wielomianowe

Post autor: lolek900 »

mam takie dwa przyklady i nie wiem jak to rozwiazac, caly czas wychodzi mi, ze te rownania nie mają żadnych rozwiązań...prosze o pomoc, z gory bardzo dziekuje
\(\displaystyle{ a) 24 x ^{3} - 2 x ^{2} - 5x +1 = 0

b) 10 x ^{3} - x ^{2} - 15x -6 = 0}\)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

równania wielomianowe

Post autor: Lady Tilly »

lolek900 pisze: \(\displaystyle{ a) 24 x ^{3} - 2 x ^{2} - 5x +1 = 0}\)
na 100% jednym z rozwiązań jest \(\displaystyle{ x=\frac{1}{3}}\) drugim jest \(\displaystyle{ x=-\frac{1}{2}}\) a trzecim \(\displaystyle{ x=\frac{1}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 13 gru 2007, o 17:00 przez Lady Tilly, łącznie zmieniany 1 raz.
lolek900
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 26 gru 2006, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 42 razy

równania wielomianowe

Post autor: lolek900 »

a mozesz napisac jak to obliczylas? prosze.....
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

równania wielomianowe

Post autor: Lady Tilly »

tutaj temat pierwastków rownania trzeciego stopnia jest dość szeroko omawiany.
lolek900
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 26 gru 2006, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 42 razy

równania wielomianowe

Post autor: lolek900 »

hmm....tu chodzi o jakies wzory Cardano ??
nie wiem co to w ogole jest, ja mam w liceum tylko same podstawy, wiec nie łapie za bardzo o co chodzi.....pierwszy raz widze to na oczy
Lucjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 3 kwie 2007, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Obywatel Świata
Podziękował: 12 razy

równania wielomianowe

Post autor: Lucjusz »

Tutaj zastosowanie ma Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu.
Pozwala ono wytypować kandydaty na rozwiązanie, które następnie należy sprawdzić (przez podstawianie).
Wzory Cardano to inna bajka. Raczej nie zaprzątaj sobie nimi głowy:)
ODPOWIEDZ