Dla jakich p,r...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kondi50
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 7 lis 2007, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Dla jakich p,r...

Post autor: kondi50 »

Dla jakich p,r wielomiany są równe ? \(\displaystyle{ W(x)=(x^2+p)^2 , V(x)=(x^2-r)(x^2+2)}\)

Prosze o pomoc w rozwiązaniu zadana.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Dla jakich p,r...

Post autor: Lady Tilly »

\(\displaystyle{ W(x)=V(x)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}+2px^{2}+p^{2}}\)
\(\displaystyle{ V(x)=(x^{2}-r)(x^{2}+2)=x^{4}+(2-r)x^{2}-2r}\)
stąd \(\displaystyle{ 2p=2-r}\) oraz \(\displaystyle{ p^{2}=-2r}\)
ODPOWIEDZ