rozłożyć na czynniki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jackow005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 249 razy

rozłożyć na czynniki wielomianu

Post autor: jackow005 »

Hejka, proszę o pomoc

moim zadaniem jest rozłożyć na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów

\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} -x ^{2} +x-1}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{5} +3x ^{4} -4x ^{3} -12x ^{2}}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{5} +x ^{3} -x ^{2} +x}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

rozłożyć na czynniki wielomianu

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ W(x)=x^3-x^2+x-1=x^2(x-1)+x-1=(x-1)(x^2+1)}\)
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

rozłożyć na czynniki wielomianu

Post autor: Wasilewski »

\(\displaystyle{ W(x) = x^5 + 3x^4 - 4x^3 - 12x^2 = x^5 - 4x^3 + 3x^4 - 12x^2 = x^3(x^2 - 4) + 3x^2(x^2 - 4) = (x^3 + 3x^2)(x+2)(x-2) = x^2(x+3)(x+2)(x-2)}\)
jackow005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 249 razy

rozłożyć na czynniki wielomianu

Post autor: jackow005 »

Dziękuję!!! I na tym si,e kończy, czy trzeba liczyć jeszcze delte??

[ Dodano: 12 Grudnia 2007, 17:07 ]
i jak ją obliczyć, np. do przykładu naktozy??
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

rozłożyć na czynniki wielomianu

Post autor: natkoza »

z czego chcesz liczyc deltę? w przykąłdzie Wasilewski, nic wiecej zrobic nie możesz w moim zać możesz sobie policzyć deltę z \(\displaystyle{ x^2+1}\) ale jest ona ujemna, wiec już tego nie rozłożysz
ODPOWIEDZ