Reszta z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
alien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubcza
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: alien »

Mam takie zadanko i nie wiem jak je zrobic, mógłby mi ktoś pomóc?:)
Liczba 2 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^2 - 3x + 2}\), jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia wielomianuW(x) przez dwumian (x-1) otrzymujemy resztę 5.
pomoze mi ktoś?;>
Mam jeszcze jedno które wiem jak zrobic ale nie wiem jak je doprowadzic do końca:
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez(x-5) daje resztę 1, a przy dzielieniu przez(x+3) daje resztę -7. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^2 - 2x -15}\), dochodzę do pkt. \(\displaystyle{ W(x):P(x)=I(x) + r}\)
\(\displaystyle{ r=nx + c}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x^2 - 2x - 15)*I(x) + nx +c}\)
i jak wylicze z tego delte i miejsca zerowe to co mam dalej zrobic?;>
Ostatnio zmieniony 12 gru 2007, o 16:40 przez alien, łącznie zmieniany 2 razy.
milaR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 25 mar 2007, o 00:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 19 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: milaR »

\(\displaystyle{ W(2)=0}\)
\(\displaystyle{ W(1)=5}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) P(x)+R(x)}\)
\(\displaystyle{ P(x)=(x-1) (x-2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) (x-1) (x-2)+ax+b}\)
\(\displaystyle{ W(2)=Q(2) (2-1) (2-2)+2a+b=0}\)
\(\displaystyle{ W(1)=Q(1) (1-1) (1-2)+1a+b=5}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+b=0\\a+b=5\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-5\\b=10\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ R(x)=-5a+10}\)
ODPOWIEDZ