Wyznaczenie pierwiastkow wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
DjStefan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 gru 2007, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

Wyznaczenie pierwiastkow wielomianu

Post autor: DjStefan »

Witam, mam takie oto zadanie :

Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=-2x^{4}+5x^{3}+9x^{2}-15x-9}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ (2x+1)}\). Wyznacz pierwiastki tego wielomianu

pozdrawiam
soundluk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 11 gru 2007, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BP
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 3 razy

Wyznaczenie pierwiastkow wielomianu

Post autor: soundluk »

dzielimy wielomian przez dwumian 2x-1, otrzymujemy:
\(\displaystyle{ W(x)=(2x-1)(-x ^{3} +3x ^{2} +3x - 9)}\)
wiec
\(\displaystyle{ W(x)=-(2x-1)(x-3)(x+ \sqrt{3} )(x- \sqrt{3} )}\)
takie zadanko to elementarna rzecz, az dziwne ze nie potrafisz podzialac
ODPOWIEDZ