czynniki wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jackow005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 249 razy

czynniki wielomianu

Post autor: jackow005 »

Hejka, mam za zadanie rozłożyć na czynniki wielomiany, stosując wzory skróconego mnożenia::

\(\displaystyle{ W(x)=(9x ^{2} -6x+1)-(4x ^{2} +20x+25)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=125x ^{3} -8}\)
\(\displaystyle{ W(x)=8x ^{3} -36x ^{2} +54x-27}\)

z góry dzięki za pomoc :* Dzisiaj dopiero to miałem na lekcji i nie bardzo to czaje :/
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

czynniki wielomianu

Post autor: LecHu :) »

1.\(\displaystyle{ W(x)=(3x-1)^{2}-(2x+5)^{2}=(3x-1-2x-5)(3x-1+2x+5)=}\)
\(\displaystyle{ =(x-6)(5x+4)=5(x-6)(x+\frac{4}{5})}\)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

czynniki wielomianu

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ 125x ^{3} -8 = (5x - 2)(25x^2 + 10x + 4) = 5(x - \frac{2}{5})(25x^2 + 10x + 4)}\)
Awatar użytkownika
belzebub16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 9 gru 2007, o 13:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie ważne
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 4 razy

czynniki wielomianu

Post autor: belzebub16 »

3.
\(\displaystyle{ (2x-3)^3}\)
ODPOWIEDZ