rozłóż na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
milalp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 12 razy

rozłóż na czynniki

Post autor: milalp »

zad. rozłóż na czynniki:
\(\displaystyle{ -6x^4+ 15x^3-5x^2+5x-1}\) ?

(Pamiętaj o klamrach \(\displaystyle{ }\)!)
Poczytaj:
Instrukcja LaTeX-a - wpisywanie wyrażeń matematycznych
Szemek
Ostatnio zmieniony 11 gru 2007, o 15:47 przez milalp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

rozłóż na czynniki

Post autor: LecHu :) »

Możesz to poprawić, napisać czytelniej ?
milalp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 12 razy

rozłóż na czynniki

Post autor: milalp »

proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

rozłóż na czynniki

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ -6x^4+ 15x^3-5x^2+5x-1 = -2(3x^2+1)(x-\frac{5-\sqrt{17}}{4})(x-\frac{5+\sqrt{17}}{4})}\)
olaaa_aa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 gru 2007, o 21:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ostrołęka

rozłóż na czynniki

Post autor: olaaa_aa »

witam..mam prośbę mógłby ktoś pomóc rozwiązać mi następujące zadanie:
rozłóż na czynniki:
x3+ 3x2 + x3 + 2x2 + 4x +2
z góry dziękuje..
ODPOWIEDZ