Dla jakiej wartości paramtru a pierwiastki \(\displaystyle{ x ^{1}}\)\(\displaystyle{ x ^{2}}\)\(\displaystyle{ x ^{3}}\)równania \(\displaystyle{ x ^{3} -6x ^{2} + ax + 10 = 0}\)spełniają warunki\(\displaystyle{ x _{2}=x _{1} + 3}\) ; \(\displaystyle{ x _{3} = x _{1} + 6}\)??
Wyznacz wszystkie pierwistki tego równania
Bardzo proszę o pomoc. Jest to zadanie z moje powtórzenia ale właśnie nie bardzo wiem jak to zrobić przez ten parametr "a".
Parametr "a" plus warunki. (Wyznaczyć wszystkie pi
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Parametr "a" plus warunki. (Wyznaczyć wszystkie pi
Skorzystaj ze wzorów Viete'a :]
Zauważ że:
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3=\frac{-b}{a}}\)
Jak wiadć tworzy to nam układ z 3 niewiadomymi więc dalej z górki :]
Zauważ że:
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3=\frac{-b}{a}}\)
Jak wiadć tworzy to nam układ z 3 niewiadomymi więc dalej z górki :]