pierwiastek dwukrotny wielomianu:/
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 22:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 4 razy
pierwiastek dwukrotny wielomianu:/
Liczba 2 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{4} +ax ^{3} +bx ^{2} +20x-12}\) Wyznacz a i b. Dla wyznaczonych a i b rozłóż ten wilomian na czynniki. Prosze o szczegolowe wyjasnienia wlacznie z tym co to jest wlasciwie pierwiastek dwukrotny wilomianu.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 16:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa / Gliwice
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 19 razy
pierwiastek dwukrotny wielomianu:/
to znaczy tyle, że dany wielomian można zapisać w postaci \(\displaystyle{ W(x)=(x-2)^2(x^2+px+q) \qquad p,q\in \mathbb{R}}\)
teraz rozpiszmy powyższą interpretację wielomianu:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-2)^2(x^2+px+q)=x^4+(p-4)^3+(q-4p+4)x^2+(4p-4q)x+4q}\)
teraz przyrównujemy współczynniki przy x-ach w kolejnych potęgach i otrzymujemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} p-4=a\\q-4p+4=b\\4p-4q=20\\4q=-12\end{cases}}\)
Taki układ już nie powinien stwarzać dla Ciebie problemów możesz z niego wyliczyć bez problemów a i b
teraz rozpiszmy powyższą interpretację wielomianu:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-2)^2(x^2+px+q)=x^4+(p-4)^3+(q-4p+4)x^2+(4p-4q)x+4q}\)
teraz przyrównujemy współczynniki przy x-ach w kolejnych potęgach i otrzymujemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} p-4=a\\q-4p+4=b\\4p-4q=20\\4q=-12\end{cases}}\)
Taki układ już nie powinien stwarzać dla Ciebie problemów możesz z niego wyliczyć bez problemów a i b
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 49 razy
pierwiastek dwukrotny wielomianu:/
pierwiastek dwukrotny znaczy tyle, ze wielomian dwókrotnie da się podzielić przez \(\displaystyle{ x-x_{0}}\)
czyli w tym wyoadku dzileisz swój wielomian przez \(\displaystyle{ (x-2)^{2}}\) i dajesz takie a i b aby nie było reszty
czyli w tym wyoadku dzileisz swój wielomian przez \(\displaystyle{ (x-2)^{2}}\) i dajesz takie a i b aby nie było reszty
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
pierwiastek dwukrotny wielomianu:/
Najlepiej dwukrotnie skorzystać ze schematu Hornera i resztę przyrównać do zera
Dostaniesz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi
Dostaniesz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z domu :)
- Podziękował: 5 razy
pierwiastek dwukrotny wielomianu:/
Mógłbyś mi wytłumaczyć skąd Ci się wzięło akurat \(\displaystyle{ (x^2+px+q)}\)?BartekPwl pisze:to znaczy tyle, że dany wielomian można zapisać w postaci \(\displaystyle{ W(x)=(x-2)^2(x^2+px+q) \qquad p,q\in \mathbb{R}}\)
Bo mam podobny problem jak kolega wyżej, tylko że mam wielomian: \(\displaystyle{ W(x)=ax ^{3} +bx ^{2} +cx +d}\), gdzie 3 jest pierwiastkiem dwukrotnym i wiem, że na początku będzie \(\displaystyle{ W(x)=(x-3)^{2}}\) i nie wiem co dalej
Prosiłbym o pomoc
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
pierwiastek dwukrotny wielomianu:/
DeathMan, To jest postać ogólna równania kwadratowego
\(\displaystyle{ W\left( x\right)=\left( x-3\right)^{2}\left( px-q\right)}\)
Możesz też dwukrotnie skorzystać ze schematu Hornera i rozwiązać odpowiedni układ równań
\(\displaystyle{ W\left( x\right)=\left( x-3\right)^{2}\left( px-q\right)}\)
Możesz też dwukrotnie skorzystać ze schematu Hornera i rozwiązać odpowiedni układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 5 gru 2010, o 20:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
pierwiastek dwukrotny wielomianu:/
To nic nie zmieni, ale \(\displaystyle{ W(x)=(x-3)^2 (ax-q)}\) - czyli (a = p), ale autor nie podał całej treści zadania, więc nie można go jednoznacznie rozwiązać.