witam. mam problem z zadaniem:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian kwadratowy \(\displaystyle{ P(x)=x ^{2}+2x-8}\) jest rowna \(\displaystyle{ R(x)=-5x+2}\). Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez dwumian \(\displaystyle{ (x+4)}\).
reszta wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
reszta wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=P(x)\cdot Q(x)+R(x)}\)
Zauważmy że:
\(\displaystyle{ P(x)=(x+4)(x-2)}\)
Więc:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+4)(x-2)\cdot Q(x)+ -5x+2}\)
Liczymy :
\(\displaystyle{ W(-4)=22}\)
Teraz szukamy:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+4)\cdot Q(x)+a}\)
Teraz \(\displaystyle{ W(-4)=22=a}\)
Więc \(\displaystyle{ R=22}\)
Zauważmy że:
\(\displaystyle{ P(x)=(x+4)(x-2)}\)
Więc:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+4)(x-2)\cdot Q(x)+ -5x+2}\)
Liczymy :
\(\displaystyle{ W(-4)=22}\)
Teraz szukamy:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+4)\cdot Q(x)+a}\)
Teraz \(\displaystyle{ W(-4)=22=a}\)
Więc \(\displaystyle{ R=22}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 00:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 19 razy
reszta wielomianu
\(\displaystyle{ P(x)=x^2+2x-8}\)
\(\displaystyle{ P(x)=(x+4) (x-2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) P(x)+R(x)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) (x+4) (x-20)-5x+2}\)
\(\displaystyle{ W(-4)=Q(-4) (-4+4) (-4-2)-5 (-4)+2}\)
\(\displaystyle{ W(-4)=22}\)
Czyli reszta z dzielenia wynosi 22
\(\displaystyle{ P(x)=(x+4) (x-2)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) P(x)+R(x)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) (x+4) (x-20)-5x+2}\)
\(\displaystyle{ W(-4)=Q(-4) (-4+4) (-4-2)-5 (-4)+2}\)
\(\displaystyle{ W(-4)=22}\)
Czyli reszta z dzielenia wynosi 22
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
reszta wielomianu
ok. juz rozumiem prawie, dzieki. ale dlaczego sprawdza sie wartosc dla -4? tzn wiem ze to sie wzielo z x+4, ale nie rozumiem dlaczego wtedy wychodzi ta reszta
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
reszta wielomianu
Bo jest twierdzenie że jak mamy dzielnik w postaci \(\displaystyle{ P(x)=x-a}\)
To reszta to nic innego jak:\(\displaystyle{ W(a)}\)
A jak widzimy u ciebie a to \(\displaystyle{ a=-4}\) :]
To reszta to nic innego jak:\(\displaystyle{ W(a)}\)
A jak widzimy u ciebie a to \(\displaystyle{ a=-4}\) :]