Parametr i podzielność przez dwumian.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
epcrew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: NST
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 4 razy

Parametr i podzielność przez dwumian.

Post autor: epcrew »

Witam

Dobra, chciałbym was poprosić o małą podpowiedz jak zrobić takie zadanko:

Dla jakich wartości parametru k wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= x^{3} + k^{2}x^{2} + 4kx - 5}\) jest podzielny przez dwumian x-2?

Mniej więcej rozumiem wielomiany, ale akurat tego zadania nie :D

Pozdrawiam...

"Powturzenie wiadomości z wielomianów :)" jest tematem niezgodnym z Regulaminem (oraz z zasadami ortografii). Polecam lekturę Regulaminu i poprawne nazywanie tematów. Kasia
Ostatnio zmieniony 9 gru 2007, o 14:42 przez epcrew, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

Parametr i podzielność przez dwumian.

Post autor: fanch »

W(2)=0, twierdzenie bezouta
Awatar użytkownika
epcrew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: NST
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 4 razy

Parametr i podzielność przez dwumian.

Post autor: epcrew »

no dobra wyszło mi \(\displaystyle{ W(2)=4k^{2}+8k+3}\) i co teraz mam deltę obliczać i k1 i k2?
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

Parametr i podzielność przez dwumian.

Post autor: fanch »

tak
Awatar użytkownika
epcrew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: NST
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 4 razy

Parametr i podzielność przez dwumian.

Post autor: epcrew »

no to wyszło \(\displaystyle{ k_{1}=- \frac{3}{4}}\) i \(\displaystyle{ k_{2}=- \frac{1}{2}}\) i co dalej?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Parametr i podzielność przez dwumian.

Post autor: *Kasia »

Dalej to już tylko odpowiedź (ewentualnie odrobinę wcześniej sprawdzenie).
Awatar użytkownika
epcrew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: NST
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 4 razy

Parametr i podzielność przez dwumian.

Post autor: epcrew »

hehe, racja
\(\displaystyle{ k_{1}= \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ k_{2}= \frac{3}{2}}\). Czyli to wszystko i wystarczy wypisać k1 wynosi tyle a k2 tyle?!
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Parametr i podzielność przez dwumian.

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ k\in\{-\frac{3}{4};\ -\frac{1}{2}\}}\)
ODPOWIEDZ