Znajdź wszystkie liczby naturalne n takie, że

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
chef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 27 lut 2005, o 20:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Las
Podziękował: 2 razy

Znajdź wszystkie liczby naturalne n takie, że

Post autor: chef »

Znajdź wszystkie liczby naturalne n takie, że liczba \(\displaystyle{ n^4 + 4}\) jest liczbą pierwszą,
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Znajdź wszystkie liczby naturalne n takie, że

Post autor: Rogal »

\(\displaystyle{ n^{4} + 4 = n^{4} + 4 +4n^{2} - 4n^{2} = (n^{2}+2)^{2} - (2n)^{2} = (n^{2}-2n+2)(n^{2}+2n+2)}\)

Te trójmiany kwadratowe w nawiasach są już nierozkładalne w wymiernych, więc wystarczy każdy z nich z osobna przyrównać do jedynki, a sprawdzać drugi, by dawał liczby pierwsze.
ODPOWIEDZ