podane pierwiastki, jaki wielomian?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
woznyadam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 23 kwie 2006, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 97 razy

podane pierwiastki, jaki wielomian?

Post autor: woznyadam »

Witam,
mam takie zadanie:
Napisz przykład wielomianu, ktorego pierwiastkami sa podane liczby:
a) 2,-3
b) 1,2,5
c) 0,2,-1

wiem ze przyklad a) bedzie wygladal tak:
a)
W(x)=(x-a)(x-b)
W(x)=(x-2)(x+3)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{2}+3x-2x-6=x^{2}+x-6}\)

i czy przyklad b) oraz c) bedzie rozwiazywany takim wzorem? W(x)=(x-a)(x-b)(x-c)?
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

podane pierwiastki, jaki wielomian?

Post autor: Dargi »

Tak oczywiście
woznyadam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 242
Rejestracja: 23 kwie 2006, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 97 razy

podane pierwiastki, jaki wielomian?

Post autor: woznyadam »

ok, dzieki ;D nie bylem pewien, wolalem sie zapytac ;D
ODPOWIEDZ