Ile wynosi suma współczynników wielomianu
\(\displaystyle{ (x ^{3} -2x+1) ^{50} +(x ^{2}-x+1) ^{25}}\) ??
suma współczynników wielomianu
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
suma współczynników wielomianu
Suma współczynników wielomianu jest równa wartości tego wielomianu dla \(\displaystyle{ x=1}\).
PS: Nie zapominaj o klamrach[/color]
PS: Nie zapominaj o klamrach
Kod: Zaznacz cały
[tex][/tex]
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
suma współczynników wielomianu
suma współczynników tego wielomianu jest równa \(\displaystyle{ W(1)}\)
czyli:
\(\displaystyle{ (1^3-2\cdot 1+1)^{50}+(1^2-1+1)^{25})=(1-2+1)^{50}=(1-1+1)^{25}=0^{50}+1^{25}=1}\)
czyli:
\(\displaystyle{ (1^3-2\cdot 1+1)^{50}+(1^2-1+1)^{25})=(1-2+1)^{50}=(1-1+1)^{25}=0^{50}+1^{25}=1}\)