Znajdź te wartości parametru p, dla których równanie \(\displaystyle{ x^3+8x^2+px=0}\) ma trzy różne rozwiązania.
Proszę o dokładny przebieg.
(:
Zadania z parametrem p,dla którego równanie ma 3różnerozw.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 31 paź 2007, o 20:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z podtekstu.
Zadania z parametrem p,dla którego równanie ma 3różnerozw.
Ostatnio zmieniony 8 gru 2007, o 19:11 przez bucalala, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Zadania z parametrem p,dla którego równanie ma 3różnerozw.
\(\displaystyle{ x^3+8x^2+px=0\iff x=0\vee x^2+8x+p=0}\)
Mamy już na 100% jeden pierwiastek \(\displaystyle{ x=0}\) więc rozpatrujemy równianie kwadratowe pamiętając o tym że \(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta>0 \\ x_1x_2\neq 0 \end{cases}}\)
Mamy już na 100% jeden pierwiastek \(\displaystyle{ x=0}\) więc rozpatrujemy równianie kwadratowe pamiętając o tym że \(\displaystyle{ x=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \Delta>0 \\ x_1x_2\neq 0 \end{cases}}\)