Podaj pierwiastki wielomianu dzielonego przez dwumian.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Marianexyx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 8 gru 2007, o 02:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stargard
Podziękował: 41 razy

Podaj pierwiastki wielomianu dzielonego przez dwumian.

Post autor: Marianexyx »

Wyznacz taką liczbę k, aby wielomian \(\displaystyle{ w(x) = x ^{3} + (2- k) x + 2}\) był podzielny przez dwumian x+k. Podaj wszystkie pierwiastki tego wielomianu.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Podaj pierwiastki wielomianu dzielonego przez dwumian.

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ W(-k)=0 \\ (-k)^3+(2-k)(-k)+2=0 \\ k^3-k^2+2k-2=0 \\ k^2(k-1)+2(k-1)=0 \\ (k-1)(k^2+2)=0 \\ k=1 \\ \\ W(x)=x^3+x+2=(x+1)(x^2-x+2)}\)
zatem pierwiastkiem jest tylko x=-1.
ODPOWIEDZ